Imagini

Despre Episcopul Molajoni, unul dintre episcopii care au locuit la Cioplea, imagine de pe site-ul Arhidiecezei Romano-Catolice din Bucuresti.

Despre Episcopul Molajoni, unul dintre episcopii care au locuit la Cioplea, imagine de pe site-ul Arhidiecezei Romano-Catolice din Bucuresti.

La 16 iulie 1859 se stingea din viață, într-o mănăstire a călugărilor pasioniști din Monte Argentaro (Italia), călugărul pasionist Giuseppe Maria Molajoni, episcop de Nicopole și administrator apostolic al Valahiei între anii 1780 și 1859. Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea lui. Cu această ocazie, Academia Teologică Durcovici a organizat joi, 26 februarie 2009, la Institutul Teologic Romano-Catolic Sfânta Tereza, o conferință, în cadrul căreia Pr. Ieronim Iacob a prezentat figura ilustră a acestui episcop pasionist. Giuseppe Maria Molajoni s-a născut la 25 martie 1780, la Roma, în Italia. La vârsta de 23 de ani, în 1803, a intrat în Congregația Pasioniștilor (CP), la mănăstirea de pe Muntele Argentaro. Cinci ani mai târziu a fost hirotonit preot, iar în 1815 a fost trimis misionar în Bulgaria și Valahia. În anul 1825, pe când era Vicar general al Valahiei, a fost consacrat episcop de Nicopole.

În 1832, episcopul Molajoni, care avea reședința episcopală la Cioplea, a cumpărat un teren în București, pe care a construit mai apoi prima reședință a Episcopilor catolici din București. Din păcate, această reședință a fost distrusă complet de incendiul care a devastat Bucureștiul în ziua de Paște a anului 1847. După incendiu, episcopul a plecat la Viena, după ajutoare, pentru reconstruirea complexului catolic. Însă nu s-a mai întors la București.

În cadrul conferinței, Pr. Ieronim a prezentat și un nou fond istoric, intrat de curând în arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Este vorba de fondul episcopilor pasioniști, adus de la Roma, din arhiva Congregației Pasioniștilor, care cuprinde câteva mii de documente. De căutarea, selectarea și copierea documentelor s-au ocupat dl. dr. Dănuț Doboș și Pr. Ieronim Iacob.

Sursa:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: