Dublă aniversare jubiliară pentru comunitatea catolică din Cioplea

14 09 2010

06.06.2010, Bucureşti (Catholica) – Sâmbătă, 5 iunie, Sfânta Liturghie solemnă a marcat încheierea seriei de manifestări care au marcat aniversarea a 200 de ani de existenţă a comunităţii catolice din Cioplea şi 150 de ani de atestare a actualei biserici parohiale. La Sfânta Liturghie, prezidată de Preasfinţitul Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti, au concelebrat mai mulţi preoţi – unii dintre ei foşti vicari sau parohi ai parohiei Sfânta Fecioară Maria Regină. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi, unii dintre ei fiind nevoiţi să asiste la Liturghie de pe esplanada din faţa lăcaşului de cult, aflăm de pe ARCB.ro.

La predică, pr. Cornel Cadar – care a ţinut şi predicile din săptămâna de misiuni populare organizată în parohie (30 mai – 4 iunie) – a evocat momentele importante, petrecute de-a lungul timpului, în viaţa comunităţii din Cioplea, pe care “ni le-ar spune zidurile bisericii, dacă ar putea să vorbească”. Pr. Cadar i-a îndemnat pe membrii comunităţii din Cioplea să urmeze exemplul străbunilor lor, şi să poarte mai departe flacăra credinţei. La sfârşitul Sfintei Liturghii, pr. Ieronim Iacob, redactor coordonator al revistei arhidiecezane “Actualitatea creştină”, le-a prezentat credincioşilor noul număr al revistei, în care apare un “dosar” dedicat dublei aniversări jubiliare a comunităţii catolice din Cioplea. În “dosar” este redat un document vechi de acum 170 de ani, în care un misionar italian vorbeşte despre începuturile satului Cioplea. De asemenea, apar publicate imagini de arhivă şi actuale, legate de viaţa comunităţii din Cioplea, precum şi o imagine cu Episcopul Francesco Ferreri (1805-1813), “mort în faimă de sfinţenie în timpul ciumei de la 1813″.

Adresându-se comunităţii, PS Cornel Damian i-a felicitat pe membrii parohiei din Cioplea pentru acest dublu aniversar. “Iată”, a spus Episcopul auxiliar, “am avut bucuria de a-i mulţumi lui Dumnezeu, prin jertfa Sfintei Liturghii, pentru cei care au fost înaintea noastră şi ne-au transmis acest dar atât de preţios al credinţei”. Episcopul s-a arătat plăcut surprins de numărul mare de credincioşi prezenţi la Liturghie şi le-a mulţumit tuturor, credincioşilor şi preoţilor, şi în mod special pr. Cornel Cadar, pentru efortul pe care l-a făcut venind de la Iaşi pentru săptămâna de misiuni populare. După Sfânta Liturghie, Episcopul, preoţii, ministranţii, tinerele îmbrăcate în costume populare tradiţionale şi credincioşii prezenţi au făcut o fotografie de grup în faţa bisericii, care să rămână mărturie, peste ani, a prezenţei catolicilor prin aceste locuri. Părintele Veniamin, parohul comunităţii, i-a invitat apoi pe toţi cei prezenţi la o agapă frăţească. Sfânta Liturghie a fost transmisă integral în direct la Radio Maria.

Manifestările jubiliare ale comunităţii din Cioplea s-au deschis joi, 20 mai, printr-o Sfântă Liturghie prezidată de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, celebrare care i-a reunit în jurul altarului pe preoţii hirotoniţi în 1989, colegii de promoţie ai pr. Veniamin Aenăşoaei. Au urmat, în fiecare seară, după Sfânta Liturghie, scurte prezentări legate de istoria comunităţii: duminică, 30 mai, despre originile şi formarea comunităţii; luni, 31 mai, despre istoricul comunităţii şi al bisericii Cioplea; marţi, 1 iunie, despre portul popular bulgar cioplean; miercuri, 2 iunie, despre toponimia Cioplei şi istoricul clădirii bisericii, prezentare în imagini; joi, 3 iunie, mărturii ale unor membrii ai comunităţii. De la întemeierea ei şi până astăzi, comunitatea catolică din Cioplea a fost slujită de peste 50 de preoţi şi trei Episcopi. Parohia din Cioplea (astăzi, o parte a cartierului bucureştean Dristor), cu hramul Sfânta Fecioară Maria Regină, numără acum circa 1.500 de familii şi este păstorită de pr. dr. Veniamin Aenăşoaei, paroh; pr. Neculai Iojă, vicar; pr. dr. Eduard Giurgi, colaborator. Biserica actuală a fost construită în 1859, după ce un incendiu de la 1 noiembrie 1853 a distrus biserica veche, locuinţa parohială şi toate dependinţele. De-a lungul anilor, Cioplea a găzduit Noviciatul pasionist (1874-1880) şi Seminarul mare (1874-1893), pentru formarea clerului român; azilul de bătrâni “Divina Providenţă” (1925-1950); Casa de Caritate “Nazareth” a Fiicelor Carităţii din Ordinul “Sf. Vincenţiu de Paul” (1906-1920); reşedinţa temporară a Arhiepiscopului R. Netzhammer (1919-1920).

Sursa:  ARCB.ro şi


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: